Geslaagde excursie naar Dordrecht!


Op 19 mei zijn een aantal leden van de OV-Consumentenplatforms Groningen en Drenthe op excursie geweest naar Gorinchem, Dordrecht en Rotterdam.

Voor de meeste leden begon de reis in Groningen, waar NS om half acht stond te wachten om de rode loper uit te leggen voor onze rolstoelgebruiker. Ook bij de overstap in Utrecht stond NS paraat. Op station Geldermalsen is echter geen overstaphulp, waardoor dit station eigenlijk niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De sprinter van NS heeft wel een lagevloer, maar de ruimte tussen de trein en het perron is veel te groot om te overbruggen met een rolstoel. In Geldermalsen volgde de overstap op de MerwedeLingeLijn van Arriva. Ondanks een uitschuifbare 'loopplank' ook onvoldoende toegankelijk om als rolstoelgebruiker zelfstandig mee te reizen.

Aangekomen in Gorinchem stond Heidi Verschoor van Arriva te wachten om de leden van het station te halen. In het stadhuis volgde een presentatie over de sociale veiligheid op de MerwedeLingeLijn. Verschillende partijen werken met elkaar samen om deze spoorlijn tot een succes te maken. Daarvoor zijn verschillende projecten in gang gezet. Aan de klantwaardering te zien is er vooruitgang geboekt. Bij deze willen wij Heidi en Arriva bedanken voor de interessante presentatie.

De reis werd met de MerwedeLingeLijn vervolgd naar Dordrecht. In de trein stonden erg veel fietsen en dit is niet verwondelijk als je gratis de fiets mee mag nemen in de trein, zelfs in de spits!

We kozen mede voor Dordrecht als bestemming om de 'kleine' bussen in de binnenstad eens van dichtbij te bekijken. Tot onze vreugde zijn de kleine bussen rolstoeltoegankelijk. Vanaf het station reden we met lijn 10 naar de binnenstad met als bestemming 'het hoofd van Dordrecht', waar men een prachtig uitzicht heeft over het water. Daar moesten wij beslissen welke trein we terug zouden nemen, aangezien rolstoelgebruikers bij NS drie uur vantevoren een reis dienen te reserveren. Een flexibel reisschema is dus niet mogelijk. Na een kleine wandeltocht kwamen wij aan bij de Merwedekade. Daar halteren verschillende waterbussen. Ook rolstoelgebruikers kunnen gebruik maken van de waterbus. In de waterbus werd duidelijk dat niet iedere reiziger ingesteld was op het uitzetten van het Nationaal Vervoerbewijs (NVB) in Zuid-Holland. Het gevolg: een kaartje kopen voor €6 in plaats van €1,41 met de OV-chipkaart. Binnen een uur kwamen wij aan bij de Erasmuskade in Rotterdam en was het tijd voor een hapje eten.

Na het eten volgde een korte wandeling door het centrum van Rotterdam. Bij station Rotterdam stonden twee medewerkers van NS al te wachten om de liften te bedienen naar spoor 14. Met een rolstoel reizen is geen pretje in Rotterdam, want het ruikt verschrikkelijk in de goederenliften. Dit mocht de pret niet drukken, want al met al was het een leerzame en gezellige excursie.

In de sprinter

In de sprinter van NS

Fietsen in de trein

De fiets mag gratis mee van Arriva

Waterbus

De waterbus

Toegankelijke waterbus

Ook voor fiets en rolstoel is plaats in de waterbus