Column: visueel beperkt en OV
Als je slechtziend of blind bent kun je alleen maar reizen met het openbaar vervoer. Hiervoor moet het vervoer toegankelijk zijn. Je moet de bushalte kunnen vinden doormiddel van de daar aangelegde geleidelijn. Op trein- en busstations moeten geleidelijnen zijn zodat je de weg kunt vinden.
Zowel in de bus als in de trein moeten de haltes duidelijk door middel van spraak worden gemeld. In de trein moet daarbij ook het perron van aankomst worden gemeld als deze afwijkt van de normale situatie.
De website waarop je de gegevens kunt vinden voor je reis moet goed toegankelijk zijn.
Ja, en dan je reisdocument. Je kunt natuurlijk een persoonlijke OV-chipkaart nemen maar daarmee ben je er niet. Je moet die kaart bij het instappen van de bus voor een incheckpaal houden maar wat gebeurt er dan. Voor slechtzienden en blinden is dat niet te lezen. Je weet dus niet of je wel goed hebt ingecheckt. En ben je bij het uitstappen wel goed uitgecheckt?
In afwachting van een goede regeling is er voor de bus, tram metro en veerboot, een zogenaamde Viziris abonnement waarmee je voor tien euro per maand kunt reizen. Je moet wel in- en uitchecken maar er kan dan niets fout gaan.
Op dit moment is er voor de trein nog niets geregeld, maar er zijn nog treinkaartjes verkrijgbaar. Bij Arriva mogen mensen die in het bezit zijn van een begeleiderskaart maar zonder een begeleider een reis maken, gratis reizen.
Er moet dus nog wel wat gebeuren voor alles goed geregeld is. Ik probeer als lid van het OV-Consumentenplatform mijn steentje bij te dragen.
Ria Rijploeg, lid namens Viziris